

APA CALIFORNIA 2015 Retreat January 16-17, 2015

FRIDAY		
2:30pm	Retreat Kick-off	Hing Wong,
15 minutes	Introductory comments and discussion.	Marissa Aho,
		Kurt Christiansen
2:45pm	The value of APA and the AICP Credential	Dave Ward,
45 minutes	Why are we members of APA and what do we value? Why do	Marissa Aho,
	people join APA and what do they value about being members?	Kurt Christiansen
	What would you like to get through your involvement? What	
	would you like to give to others through your involvement? Have	
	we missed anything in the subject we are going to discuss during	
	the retreat?	
3:30pm	Review of the Current Development Plan	Brooke Petersen,
45 minutes	How are we doing with the current plan? What has been	Hing Wong
	accomplished and what needs to be changed?	0 0
4:15pm	Identify Top Issues	Marissa Aho,
45 minutes	Brainstorm, discuss and review the top issues and priorities raised	Kurt Christiansen
	over the last year. Perform a rank/prioritization exercise where	
	each Board member gets 5 stickers, and choose their top 10-20	
	issues (posted around the room). Create a list of the top issues.	
5:00pm	END OF DAY ONE	
SATURDAY		
9:00am	Recap of Friday	Marissa Aho,
15 Minutes		Kurt Christiansen
	Two one-hour group discussions (at 9:15am and 11:00am)	
	Divide into 3 groups. Each group will discuss 1 topic for 30 minutes.	
	Groups will reconvene and each group will take 5 minutes to report	
	out and 5 minutes to see if entire group wants to add anything.	
	Board members can choose which discussion they would like to join	
	for the first 30 minutes.	
9:15am	Program	
1 hour	1. Awards and Recognition – How do we recognize planning	Kristen Asp
	and our members? Discussion could be about awards	
	program, Great Places in America and Great Places in	
	California, FAICP, Leadership, PEN Awards. This topic	
	could also include mentoring future APA leaders.	
	2. Professional Development – Are we providing enough	Betsy McCullough
	professional development opportunities, separate from	
	the Conference? Topics could include delivery of	
	professional development programs, hot topics, sharing	
	programs, etc.	
	3. Policy and Legislation – What are the hot issues for 2015	Sande George,
	and beyond? Topics could include legislative conference,	John Terrell
	using our members to lobby, etc.	

10:15am	Annual APA California Conference	Kurt Christiansen,
45 minutes	Lessons Learned from previous conferences. Brainstorming for	Betsy McCullough
	the future.	
11:00am	Membership	
1 hour	1. Students, Universities, and Young Planners – How to	Carol Barrett,
	retain our students after the free year. Are we providing	Shannon Baker
	students with what they need or want? How do we	
	engage planning schools and faculty?	
	2. Commission and Board Representatives – How do we	Scott Lafaver,
	grow membership? Are we providing these members with	Marc Yeber
	what they need or want? Topics could include the League	
	of Cities and Counties, Citizen Academy, training	
	institutes.3. Marketing – How do we retain members and promote	Virginia Viado
	membership? Who are we competing with for members?	
	Can we grow membership by promoting APA Divisions?	
	Issues could include planning firms, diversity, etc.	
Noon	Lunch	
12:15pm	Section Directors and Section Directors Elect Meeting	
	(in separate room)	
1:00pm	Section/State Support Discussion of the Top Issues (From Friday)	Dave Ward,
30 minutes	Identify which top issues the Chapter should lead and the Sections	Marissa Aho,
	support and which top issues the Sections should lead and the	Kurt Christiansen
	State should support. Brainstorming for the future.	
1:30pm	Communication	
30 minutes	Where do we go from here with our website? What is working	Marc Yeber
	and what is not?	
	How is the new Cal Planner being received? How about the	
	Section newsletters? Any changes or suggestions? Brainstorming	
	for new ideas. Issues could include news story sharing, advertising,	
	finding authors for stories.	
	Are we using technology and social media the best way? Topics	
	could include social media policy, email blasts, use of survey	
	software such as Mind Mixer, and ways we communication with	
	our member, and how they want to be communicated with.	
2:00pm	Partnerships	Brooke Petersen,
45 minutes	Where we are and where do we go from here? Brainstorming –	Hing Wong,
	Important links and what are the priority partners.	Marissa Aho,
2.45	The Deed Abard	Kurt Christiansen
2:45pm	The Road Ahead	Marissa Aho,
15 minutes	Wrap-up and next steps.	Kurt Christiansen
3:00pm	END OF DAY TWO	